Těsto na churros: Jak připravit domácí churros s čokoládou

Úvod

Churros jsou sladké, křupavé tyčinky, které si získaly srdce mnoha lidí po celém světě, včetně České republiky. Tyto lahodné pochoutky se často podávají s čokoládovým dipem a staly se oblíbenou volbou na různých festivalech a trzích. V tomto článku se podíváme na to, jak si připravit domácí churros a jak je nejlépe podávat.

Co jsou churros?

Churros jsou tradiční španělské pečivo, které se vyrábí z těsta na bázi mouky, vody a tuku. Pocházejí z iberského poloostrova a jsou oblíbené nejen ve Španělsku, ale také v Latinské Americe a dalších zemích. Churros se obvykle smaží do zlatova a posypávají cukrem, často se podávají s čokoládovým dipem nebo jinými omáčkami.

Ingredience na těsto na churros

  • 250 ml vody
  • 100 g másla
  • 1 špetka soli
  • 200 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • Cukr na posypání
  • Olej na smažení

Pokud chcete experimentovat, můžete zkusit použít alternativní ingredience, jako je například kokosový olej místo másla nebo bezlepkovou mouku pro bezlepkovou variantu.

Jak připravit těsto na churros

Krok 1: Příprava ingrediencí

Nejdříve si připravte všechny potřebné ingredience. Ujistěte se, že máte vše po ruce, abyste mohli snadno a rychle pokračovat v přípravě těsta. Voda by měla být čerstvá a máslo by mělo být na pokojové teplotě.

Krok 2: Vaření těsta

V hrnci přiveďte k varu vodu, máslo a sůl. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte hladkou mouku a rychle míchejte, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce. Poté nechte těsto mírně vychladnout a přidejte vejce jedno po druhém, důkladně promíchejte, dokud se všechna vejce dobře nespojí s těstem.

Krok 3: Tvarování churros

Na pracovním stole si připravte pečící papír nebo talíř, na který budete churros tvarovat. Pomocí cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou vytlačte těsto do požadované délky. Můžete je tvarovat na rovné tyčinky nebo kroužky podle vaší preference.

Jak smažit churros

Výběr oleje

Pro smažení churros je nejlepší použít olej s vysokým bodem kouře, jako je slunečnicový nebo arašídový olej. Tyto oleje se dobře zahřívají a dodávají churros skvělou chuť.

Teplota oleje

Správná teplota oleje je klíčová pro úspěšné smažení churros. Ideální teplota je kolem 180 °C. Můžete to zkontrolovat pomocí teploměru na olej nebo pomocí kousku těsta – pokud se začne okamžitě smažit a tvořit bublinky, olej je připraven.

Postup smažení

Churros smažte po několika kusech najednou, aby se nepřilepily k sobě. Smažte je z obou stran do zlatova, což obvykle trvá 2-3 minuty. Po vyjmutí z oleje je nechte okapat na papírovém ubrousku a ještě teplé je posypte cukrem.

Příprava čokoládového dipu

Ingredience na čokoládový dip

Na přípravu čokoládového dipu budete potřebovat:

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 1 lžíci cukru (volitelné)

Postup přípravy čokoládového dipu

Čokoládu nasekejte na malé kousky a dejte ji do misky. V malém hrnci zahřejte smetanu na šlehání, dokud nezačne jemně vařit. Poté ji nalijte na nasekanou čokoládu a nechte chvíli stát. Po několika minutách míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a nevytvoří hladký dip. Pokud chcete, můžete přidat lžíci cukru pro zvýšení sladkosti.

Podávání churros

Churros podávejte ihned po smažení, dokud jsou ještě teplé a křupavé. Nejlepší je je servírovat s čokoládovým dipem v malé misce, do které si je můžete namáčet. Můžete také přidat špetku skořice do cukru, kterým churros posypete, pro extra chuť.

Tipy a triky pro dokonalé churros

  • Jak dosáhnout křupavosti: Ujistěte se, že olej je dostatečně horký a churros smažte v menších dávkách, aby se dobře propekly.
  • Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě: Nezapomeňte na správný poměr ingrediencí a nedělejte příliš velké churros, jinak se nepropečou rovnoměrně.

Závěr

Domácí churros jsou skvělou pochoutkou, kterou si můžete snadno připravit sami. S naším návodem na těsto na churros a čokoládový dip se můžete pustit do experimentování v kuchyni. Nezapomeňte, že nejlepší churros jsou ty čerstvě smažené a podávané s láskou. Tak neváhejte a vyzkoušejte je ještě dnes!

Přejít nahoru